Uthyrningspolicy

Grums Hyresbostäder AB eftersträvar en god relation till dig som hyresgäst för att bygga upp attraktiva och trygga bostadsområden.

Kundbedömning

För dig som söker bostad hos Grums Hyresbostäder AB gäller följande:

 • Hyresgästen ska ha fyllt 18 år.
 • Hyresgästen ska inte ha några hyresskulder eller andra betalnings-
  anmärkningar. En kreditupplysning görs för att kontrollera eventuella anmärkningar samt betalningsförmåga. 
 • Hyresgästen ska kunna betala hyran med din inkomst. Med inkomst menas lön, pension, a-kassa, och CSN. Du får också räkna med barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsbidrag samt inackorderingstillägg.
 • Hyresgästen ska ha goda referenser från tidigare hyresvärd.
 • Om du redan bor hos oss och vill byta bostad, gäller det att du ska ha bott i samma lägenhet i minst ett år utan anmärkningar. Hänsyn tas till familjesituation och ekonomiska villkor.

Uppsägning av avtal

Det är 3 månaders uppsägningstid på lägenheter, garage och P-platser. Uppsägningen gäller från kommande månadsskifte, det vill säga den 1:e i kommande månad. Exempelvis - säger du upp lägenheten den 17 april innebär det att du flyttar ut den 1 augusti.

Uppsägning av bostadsavtalet kan ske via Mina sidor under ”Mina avtal”. För att göra detta måste du ha Bank ID. Saknar du Bank ID kan du använda dig av hyresavtalet, på baksidan i rutan för uppsägning, och lämna till Grums Hyresbostäder AB. Uppsägningen ska signeras av den eller de som står på avtalet.

1 månads uppsägningtid gäller i följande fall:

 • Byte till annan lägenhet inom Grums Hyresbostäder AB.
 • Hyresgäster som blivit beviljade plats på äldreboende inom
  Grums kommun.
 • Dödsfall, dödsboet har rätt till 1 månads uppsägningstid. Vid dödsfall ska alla dödsbodelägare skriva på uppsägningen av den avlidnes hyreskontrakt.

Andrahandsuthyrning

Om du till exempel ska arbeta eller studera på annan ort men inte vill säga upp din lägenhet finns möjlighet att hyra ut den i andra hand.

Detta måste du ansöka om, och det ska godkännas av Grums Hyresbostäder AB. En andrahandsuthyrning tillåts endast under en tidsbegränsad period. Det är alltid du som förstahandshyresgäst som bär ansvaret för att lägenheten sköts både ekonomiskt och vid eventuella skador och störningar i boendet.

Uppdaterad: 2023-10-09

Navigera vidare